Myślisz o założeniu własnej restauracji, albo bistro? Przed wykonaniem skoku zapoznaj się z faktami. Zacznij od przejrzenia tych zalet i wad posiadania własnej restauracji. Następnie przygotuj się na to, że wszyscy powiedzą „9 na 10 restauracji zawodzi”. Ale zgadnij co? To nieprawda, a to tylko jeden z najczęstszych mitów, które obaliliśmy dla Ciebie.
Własna restauracja zaleta – zainteresowanie
Restauracje cieszą się dużym zainteresowaniem. Wszyscy jedzą. Większość je 3 razy dziennie. Według danych Polacy coraz częściej jedzą poza domem. To zdecydowany plus na rozpoczęcie tej listy zalet i wad posiadania restauracji.
Własna restauracja wada – konkurencja
Nadążanie za konkurencją jest trudne.
Inne restauracje to nie jedyna rzecz, z którą będziesz miał do czynienia. Giganci handlu detalicznego, tacy jak Walmart i lokalni sklepy spożywcze, oferują wygodne usługi, takie jak odbiór z krawężnika i dostawa do domu, które należą do „przeciw” zalet i wad posiadania restauracji.
Systemy dostarczania jedzenia innych firm, takie jak Uber Eats, mogą znajdować się po obu stronach zalet i wad posiadania restauracji. Jeśli korzystasz z usługi dostawy do swojej restauracji , możesz zyskać więcej klientów i zwiększyć sprzedaż. Jednak wiele z tych aplikacji innych firm pobiera wysokie prowizje. Ogólnie rzecz biorąc, dobrym pomysłem jest zaoferowanie dostawy.
Własna restauracja wada – trudności
Walka jest prawdziwa. Facet od naczynia się nie pojawił? Zacznij szorować. Serwer zaspał? Zacznij przyjmować zamówienia. Barman dzwoni chory? Czas na drinki. Na początku zakładania restauracji przygotuj się na zanurzenie się i ubrudzenie sobie rąk (lub zapłać kierownikowi duże pieniądze, aby zrobił to za Ciebie). Rozważając plusy i minusy posiadania restauracji, zdaj sobie sprawę, że równowaga między życiem zawodowym a prywatnym będzie prawie niemożliwa do osiągnięcia w ciągu pierwszego roku.
Własna restauracja zaleta – pasja
Żaden dzień nie jest nudny. Jeśli nie lubisz pracy przy biurku od 9 do 5, branża restauracyjna może być dla Ciebie. Każdy dzień jest inny, stawiając nowe wyzwania przed każdym nowym klientem, codzienną ofertę specjalną lub zmianę zmianową. W zależności od tego, jak się czujesz, spontaniczność może pasować zarówno do zalet, jak i wad posiadania restauracji.
Własna restauracja wada – rentowność
Brak rentowności w pierwszym roku. Kiedy otwierasz nową restaurację , możesz nie przynosić zysków od razu, nawet przy najlepszym planowaniu. Dlatego tak ważne jest, aby zabezpieczyć pożyczki i zacząć oszczędzać JAK NAJSZYBCIEJ – tak jak teraz – podczas rozważania zalet i wad posiadania restauracji.
Własna restauracja wada – pracownicy
Trudno znaleźć i utrzymać utalentowanych, lojalnych pracowników.
Branża restauracyjna notuje wysoką rotację. Są szanse, że stracisz wielu gwiazdorskich graczy, gdy odkryjesz zalety i wady posiadania restauracji.
Wielu właścicieli przepłaca personelowi, starając się go zadowolić, ale nie polegaj na tej strategii! Jeśli pieniądze są jedyną rzeczą, która trzyma pracownika, w końcu odejdzie. Skoncentruj się na tworzeniu pozytywnego środowiska pracy. Poznaj korzyści niepieniężne, takie jak elastyczne godziny pracy dla studentów lub profesjonalne szkolenie kulinarne dla kucharzy liniowych.